basisopleiding

De basis voor elke keramist of pottenbakker.

De basisopleiding is het startpunt voor iedereen die wil leren werken met klei. Leer alles over het vormen, draaien, bakken, ontwerpen, glazuren en produceren van enkele stuks tot hele series keramiek.

In het kort.

De basisopleiding keramist en pottenbakker omvat één volle werkdag per week gedurende vier kwartalen verdeeld over twee jaar. De opleiding start 2x per jaar, in januari en in september, elk kwartaal bestaat uit 12 lessen. In de laatste les wordt de opgedane kennis getoetst en de gemaakte werkstukken besproken. De kwartaal toets is niet verplicht maar geeft, wanneer afgelegd, recht op een deelcertificaat dat anderen inzicht geeft in je kwaliteiten en een geheel vormt met het uiteindelijk te behalen diploma. 

Voor diegenen met meer professionele ambities is er een uitgebreid lesprogramma. Dit programma moet gevolgd worden om de opleiding goed af te ronden en voor een diploma in aanmerking te komen. De cursisten die puur voor het plezier en vanuit een hobby met keramiek bezig willen zijn kunnen dit lesprogramma ook volgen, maar zijn daartoe niet verplicht. Voor hen is er volop ruimte om naar eigen interesse te werken.

Na elk kwartaal ben je vrij om te beslissen of je door wilt gaan. Een kwartaal overslaan kan ook, je kunt dan later weer instromen, mits plek beschikbaar, op je eigen niveau.

bekijk het werk van cursisten

Praktische info:

In totaal 4 kwartalen, 12 lessen per kwartaal.

• Elk kwartaal nieuwe instroom
• Na elk kwartaal vrij om te beslissen of je verder wilt
• Vijfde kwartaal mogelijk voor afstudeerproject
• Start ieder jaar in januari of september

12 lesdagen per kwartaal

Eén dag per week, lesdagen in 2024:
• Ma – 11 – 18 uur, 9 sept. t/m 2 dec.
• Di –  11 – 18 uur, 10 sept. t/m 3 dec.
• Do – 11 – 18 uur, 5 sept. t/m 28 nov.
• Za – 10 – 17 uur, 7 sept. t/m 30 nov.
• Zo – 10 – 17 uur, 8 sept. t/m 1 dec.

Er is geen les op 26 t/m 31 oktober i.v.m. de herfstvakantie.

Interesse? Mail naar info@kleiacademie.nl

Kosten

• €655 per kwartaal
• incl. materiaal
• incl. koffie en thee

Algemeen

• Maximaal 14 leerlingen per dag

lesprogramma

Ieder kwartaal van de basiscursus is anders. In het eerste kwartaal maak je kennis met alle benodigde basistechnieken. Je maakt onder andere theelepels, gelijkmatig gedraaide koffiebekers en een met de hand gevormde klassieke beker of voorraadpot. Daarnaast krijg je theorielessen waarin je leert over klei, hulpstoffen, pigmenten, engobes, decoratie-technieken, glazuren en glazuurtechnieken, en stookgebieden. Je sluit af met een (vrijwillige) toets.

In het tweede kwartaal gaan we dieper in op alles wat in het eerste kwartaal aan bod is gekomen. Je verdiept je kennis over klei, leert je eigen klei maken, gaat nog beter draaien en maak je een eerste stap richting inspiratie en vormgeving. Je maakt onder andere een dekselpot en leert om met meer klei – en dus groter – te draaien.

Kwartaal drie staat in het kader van grotere, wisselende opdrachten. Een opdracht zou kunnen zijn: maak een grote tulpenvaas, een thee-servies of een groot monumentaal object. In dit kwartaal wordt de nadruk gelegd op eigenheid en glazuren. Je sluit af met een presentatie.

In het afsluitende, laatste kwartaal worden er geen opdrachten meer gegeven. Als deelnemer definieer je zelf je onderzoeksveld, een ontwerp, een uitvoeringsplan en het beoogde resultaat. Het gaat om de eigen motor. Je sluit af met een zogenoemd meesterstuk en een interactieve presentatie.